BESZÁMOLÓ Az IPA MAGYAR SZEKCIÓ KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI SZERVEZETE, A SZABADTŰZI LOVAGREND ÉS A LŐRINCI PIAC Kft 2015. ÉVI RENDEZVÉNYE SOROZATA SZABATÉRI FŐZŐ VERSENY I. „TAVASZ A PIACON ÉS A GASZTRONÓMIA VILÁGÁBANBAN HÚSVÉTI KELLÉKEKKEL” 2015. március 21-én 09.00-17.00

A Lőrinc Piac Kft. ügyvezető igazgatójának, Pál János úr megkeresésére és felkérésére folytattuk a piac és a gasztronómi találkozása programot. Az szervezés része volt egy verseny kiírás és plakát elkészítése, hogy a versenyző csapatok toborzása könnyebb legyen. Az ötlet és a megvalósítás között csak néhány nap telt el és már is kikerült a felhívás a közönség és a gasztronómia után érdeklődők látókörébe.

A kategóriák kialakítása a hónaphoz, a hagyományokhoz és az időjáráshoz lettek igazítva. A népi hagyományok a novembert a Márton napja miatt a libához kötik, így természetesen az egyik ételféleség ehhez a naphoz lett igazítva, még a második ételféleség a bográcsban, szabadtérben készíthető étel volt a marhahússal. A sütemény pedig a háziasszonyok húsvéti elfoglaltsága végett lett meghatározva.

A csapatok lassan jelentkeztek. Egy héttel a versenynap előtt mindössze csak 8 csapat jelezte a részvételét. Az őszitől eltérően a rendezvény időpontjának közeledtével a jelentkezők száma ne nőtt rohamosan. Valószínű, hogy csábítóbb volt a Lőrinc Piac Kft. által biztosított teljes nyersanyag, még most az utolsó pillanatban megváltoztatott feltételek sem a túlzott jelentkezést biztosították. Az előzetesen megbeszélt költségviselés és támogatás, a 20 %-osról 10 %-osra módosult piaci vásárlási támogatás sem segített, mert sok csapat nem is vette igénybe a nevetségesnek tartott százalékot. Végül is 12 csapat nevezett be. A piac részéről nem volt jelentkező.

Az előzetes megbeszélés alapján a zsűrizésre kijelölt helységet nem készítették fel. A világításnak és a huzatmentesítésnek nyoma sem volt. A megbeszéltek ellenére a vizesblokk nem lett kitakarítva. A területről nem, hogy elpakolták volna a rácsos asztalokat, ha nem még többet raktak oda.

A rendezvény napján a piac részéről nem volt jelen senki. A felügyeletet ellátó fiatalember közölte, hogy neki annyit mondta, hogy van két „béka” azt adja oda és majd mi elpakolunk, ha útba van valami.

Az idő nem volt borongós, és a hőmérséklet 2-3 Cº alakult. De a fent írtak miatt a kedvem igen borongós lett.
A rendezvényt nem a kedvünkért szerveztük, hanem a piacnak egy kis reklám miatt. Azonban azt tapasztaltam, hogy a piac területén sehol nem volt kiplakátozva a rendezvény, de a 22-i motoros börze annál inkább.

Ettől függetlenül, már 7 óra körül egyre több csapat érkezett meg, és foglalta el a részére kijelölt főzőhelyet. Nyolc órára 2 csapat kivételével megérkezett mindenki. Az a két csapat nem is volt utolérhető, így a nevüket sem említem.
A megjelent csapatok közül 3 ifjúsági korú volt, mivel ezt a jelentkezés alapján már tudni lehetett, őket a főétel kategóriában külön díjaztuk.

Az alapanyag kiosztásnál most nem volt probléma, mert azt személyesen vettem át a Vezérhús Kft boltjánál.

A 9 órás megnyitó után elkezdték a munkát a csapatok és a négytagú zsűri is. A zsűri elnöke Dózsa György Schnitta-díjas éttermi mester, tagjai Dr. Simon Tamás a Szabadtűzi Lovagrend Nagymestere, Wenzekné Vígh Maya Venesz-díjas mestercukrász és Vidákovics László a Szabadtűzi Lovagrend zsűri tagja.

A sütemény és a húsvéti füstölt húsos tálak bírálata 10 órától folyamatos volt, mellyel a zsűri 11.00 órára végzett is. Ekkor kezdte el felmérni a csapatok készültségét a kapott, illetve hozott alapanyagok készítésében. A kapott, illetve igényelt 2 kg csirkemell, vagy csirkecomb volt. Igen változatos ételek készültek.

A díjkiosztáshoz a serlegeket és a különdíjakat – melyet ezúton köszönök meg a Sóstészta Kft-nek, a CBA-nak, a Szabadtűzi Lovagrendnek és az IPA MSZ KMSZ elnökségének.

Az eredményhirdetésre várva a csapatok tagjai és a gyérszámú közönség Bihari Gellértet halhatta.

SÜTEMÉNYEK
Különdíjak :
BM Nyugdíjasok Pest Megyei Egyesület kenő készlet

Helyezések :
3. helyezett : Kicsi Séf – Sós Róbert – serleg, érem, oklevél + sütő fólia
2. helyezett : Haspárti Team serleg, érem, oklevél + tortasütő forma
1. helyezett :Becse Művek Kft serleg, érem, oklevél + kuglófsütő forma

HÚSVÉTI CSIRKE ÉTELEK

Ifi helyezések :
3. helyezett : Makai Mirjam serleg, érem, oklevél +cd
2. helyezett : Ady Ált. iskola Gasztró Angyalok serleg, érem, oklevél + saját téli
Lázár Zsófia, Durucz Melinda, Bara Patrich menü+cd

1. helyezett : Kicsi Séf Sós Róbert serleg, érem, oklevél +Zsír szegény
ételek+ cd
Füstölt árúk :
Helyezések :
3. helyezett : 18. Kerületi Polgárok Egyesület serleg, érem, oklevél + pálcika
2. helyezett : Alig Csapat serleg, érem, oklevél + késélező
1. helyezett : Haspárti Team serleg, érem, oklevél + CBA ajándékkosár

Felnőttek különdíja :
1. BM Nyugdíjasok Pest Megyei Egyesülete pálcika készlet+1 üveg emblémázott bor
2. 18. Kerületi Polgárok Egyesülete pálcika készlet+ 1 üveg emblémázott bor
3. Becse Művek Kft. Egészséges PH étrend könyv

Helyezések :
3. helyezett : Csipet Csapat Gyömrő serleg, érem, oklevél + digitális mérleg
2. helyezett : Haspárti Team serleg, érem, oklevél + bot mixer
1. helyezett : Alig Csapat serleg, érem, oklevél + tésztakosár

Gratulálunk a versenyző csapatoknak a remek teljesítményekért és a hangulatért, amit maguk és a látogatók kedvéért teremtettek.

A RENDEZVÉNY ALATT TÁMOGATÓI KÓSTOLÓJEGYEK ÉRTÉKESÍTÉSÉBŐL ÉS NAGYVONALÚ TÁMOGATÁSBÓL, BEFOLYT ÖSSZEGBŐL ÖSSZESEN 15.000,- FT TÁMOGATÁST A TŰZOLTÓ UTCAI GYERMEKKLINIKA BETEGEIÉRT ALAPÍTVÁNY JAVÁRA FIZETTÜNK BE.

A rendezvény ideje alatt a zenét régi és új slágerek lejátszásával szolgáltattuk, még Bihari Gellért Stand UP előadásával szórakoztatta a versenyzőket és az érdeklődő jelenlévőket.

Összességében megállapíthatjuk, hogy az előzetes várakozásunkat alul múlva sikerült a rendezvény létszáma. A helyszínre egyetlen TV társaság sem jött el, nem forgatott. A helyi sajtótól sem volt érdeklődő újságíró.
Egyéb sajtótermékben való megjelenésről nincs tudomásunk, mint a Facebook, ahol viszont tele van a csapatok által feltett beszámolókkal.

A folytatásra úgy tapasztaltuk szüksége van a piacnak is és a gasztronómiának is. De ez csak akkor működik, ha mind két fél ugyan azt akarja !!

Lovasi József
IPA MSZ KMSZ elnöke
Szabadtűzi Lovagrend Rendvédelmi Főkapitánya